Schrijf je in voor de Weekagenda:

Huis Ter Nieuwburg (gesloopt)

Buitenplaats

Tussen 1631-1634 liet stadhouder Frederik Hendrik, prins van Oranje een reusachtig paleis bouwen in Rijswijk. Niet alleen de afmeting waren on-Hollands (de voorgevel was ruim 100 meter breed) maar ook de uitvoering: natuursteen in plaats van bakstenen. Voor de inrichting werden kosten nog moeite gespaard net als voor de schitterende tuin die achter het paleis lag. Frederik Hendrik liet het niet bouwen als buitenhuis maar voor representatiegebruik.

Het paleis werd echter zelden gebruikt. In 1697 stelde de koning-stadhouder Willem III het ter beschikking voor de vredesonderhandelingen die leidden tot de Vrede van Rijswijk, waarmee een einde kwam aan de Negenjarige Oorlog.

Vervolgens maakte het paleis deel uit van de eindeloze erfenisverwikkelingen die volgden op de dood van de kinderloze Willem III. Nadat deze waren opgelost, bleek Huis ter Nieuwburg danig in verval te zijn geraakt. Na veel wikken en wegen besloot stadhouder Willem V in 1785 tot afbraak van het paleis. Wel liet hij er een natuurstenen obelisk oprichten ter herinnering aan de Vrede van Rijswijk.

Van het oorspronkelijk grondgebied is een aanzienlijk deel bewaard gebleven. Het staat nu bekend als het Rijswijkse bos. Behalve de obelisk (beter bekend als ‘De Naald’) liggen er ook nog twee rechthoekige vijvers van de oorspronkelijke tuin.

Foto: RHI